Teunis van de pol
Paul van Riel
01-01-2020

Het team van Stoop Tuinen uit Nuenen verzorgt voornamelijk het ontwerp en de aanleg van particuliere tuinen. Medeeigenaar Marco Smets: “Keramische tuintegels zijn prachtig en bieden veel voordelen, maar we bemerkten wel problemen rondom de verbinding van de tegels met de ondergrond. Omdat keramische tegels veel dunner zijn dan beton of natuursteen, bleken deze tegels in de winter onder invloed van het weer los te gaan liggen. We kwamen zo’n vier jaar geleden met Paul van Riel van ROMFIX Nederland in contact. Hij wist ons te overtuigen van hun totaaloplossing: drainagemortel die verzakkingen voorkomt, met bijbehorende hechtmiddelen voegproducten voor de juiste hechting en afwerking. De methode bewijst zich na verloop van tijd vanzelf: de tegels liggen ook na een paar jaar nog steeds muurvast!”

Waterdoorlatende voeg

“Als een tegel eenmaal beweegt, gaat de voeg ook los. Vandaar dat wij zeggen: de tegel moet vastliggen om de voeg te laten functioneren”, stelt Paul van Riel. Zeker in deze tijden van klimaatverandering, met soms hevige regenval als gevolg, zijn de producten van ROMFIX meer dan actueel: “Onze producten bieden een duurzame oplossing voor wateroverlast. We gebruiken een tweecomponent waterdoorlatende voeg, in combinatie met een waterdoorlatende drainagemortel. Hierdoor is het niet mogelijk dat water zich ophoopt en daardoor de ondergrond gaat verteren. Het water kan juist door het verhardingsmateriaal heen lopen. Bij extreme situaties met hevige wateroverlast, kan het water zelfs nog omhoog door de voegen. Het systeem werkt bij iedere soort tegel, hoe klein of groot deze ook is.”

Juiste mengverhouding

Voor Stoop Tuinen behoren de producten van ROMFIX inmiddels tot de ‘vaste uitrusting’ op het moment dat zij keramische tegels toepassen. Smets: “De producten zijn makkelijk te verwerken. De mortel laten we bij grote projecten vaak in een silo komen. Dat werkt heel efficiënt. Of we nu vijf of vijftig kruiwagens nodig hebben: de mix is van constante kwaliteit en we zijn verzekerd van de juiste mengverhouding.” ROMFIX biedt vijf jaar systeemgarantie bij levering in een silo. Van Riel: “Onze producten zijn inmiddels zeven jaar op de markt en worden door veel hoveniers gebruikt. Daarnaast ontwikkelden we een speciaal systeem voor veen- en kleigebieden om de fundatie-laag voor bestrating stabiel te maken.”

Ervaren hoe het werkt

Het team van ROMFIX komt zelf uit de praktijk en is niet bang de handen vuil te maken. “We willen dat de jongens in de tuin onze producten op de juiste manier verwerken voor het meest optimale resultaat. Daarom laten we persoonlijk zien hoe het werkt. Een handleiding printen kan iedereen, maar je moet juist in de praktijk ervaren hoe het werkt. Niet iedere situatie is hetzelfde. Wij nemen de tijd om advies op maat te geven.” Die ervaring heeft ook Smets: “Gedurende de vier jaar dat wij met de producten van ROMFIX werken, is de begeleiding van Paul optimaal. De jongens hebben allemaal zijn mobiele nummer. Als ze er eens niet uitkomen bij een lastige klus, bijvoorbeeld met de voegen langs een zwembadrand, dan kunnen ze altijd bellen en kijkt Paul mee. Voor ons is de keuze makkelijk: als we keramische tuintegels leggen, doen we dat altijd in combinatie met de ROMFIX-producten.”

Relevante blogs

Alle rechten voorbehouden | garDsign | © 2024 | disclaimer | privacy policy | algemene voorwaarden

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram