Teunis van de pol
Teunis van de Pol
29-12-2022

Bekijk de jaar-update van garDsign voor veel handige input: 

De belangrijkste wijzigingen van het afgelopen jaar in één video

Het hele jaar hebben we je iedere maand op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en aanpassingen in onze online tekentool. We sluiten het jaar met een positief gevoel af en vatten graag samen wat voor jou als gebruiker de belangrijkste veranderingen zijn. Kijk zeker ook de speciale video: deze online workshop levert je veel handige input én daardoor tijdswinst op in het gebruik. En wil jij persoonlijk met ons sparren over jouw bevindingen en ideeën? Bezoek ons dan zeker tijdens de Groene Sector Vakbeurs op 10, 11 of 12 januari 2023! Of sluit je aan bij onze gebruikersgroep om te leren van elkaar. Verderop in deze blog lees je hier meer over.

Stap voor stap maakten we progressie in de doorontwikkeling van onze tool, maar ook in het uitbreiden van de bibliotheek. Het afgelopen jaar zijn er enorm veel modellen in ons online tekenprogramma toegevoegd. Dat maakt dat je misschien door de bomen (oftewel de planten) het bos niet meer ziet. Genoeg reden voor ons om alles helder en overzichtelijk uiteen te zetten in deze speciale blog. Ook in de video met onze jaarupdate nemen we je mee in de (on)mogelijkheden en veranderingen van de tool. 

Tekenen kant-en-klare modellen

Er is gaandeweg het jaar steeds meer mogelijk geworden bij het tekenen met kant-en-klare modellen. We hebben de functionaliteiten nu voor alle modellen eenduidig gemaakt. In de bibliotheek kun je dit herkennen aan de 3D-weergave. Daar waar we tekenen met (repeterende) afbeeldingen, laten we dat in de bibliotheek zien met een 2D-weergave.

Gevels tekenen

Gevels tekenen we voornamelijk met de afbeelding tekenmethode, waarbij je kunt kiezen tussen met structuur of met motief. Bij structuur tonen we bijvoorbeeld de houtstructuur, bij motief de planken en/of tegels. Je kunt de verschillende opties ook terugvinden bij de categorieën en vervolgens door-wisselen. Dit is instelbaar in elke gewenste kleur, met desgewenst daar bovenop het verband. In gevels kunnen gemakkelijk deuren en ramen worden geplaatst. 

Verharding tekenen

Verharding tekenen we voornamelijk met de afbeelding tekenmethode, in de bibliotheek herkenbaar met de 2D-weergave. Het is echter ook al mogelijk om via ‘Halfverharding’ een tegel als 3D-model te selecteren en te tekenen. Voordeel van het 3D-model is dat het realistischer is en diepte heeft. Ook kun je bijvoorbeeld de voeg instellen. Een nadeel is dat het nu nog niet mogelijk is om het oppervlak automatisch pas (gezaagd) te tekenen. Dat vergt wat instelwerk tijdens het tekenen. In specifieke gevallen is deze functie echter zeker al heel goed bruikbaar, maar (nog) niet altijd. We gaan deze functionaliteit volgend jaar verder uitwerken.

Hagen tekenen

Een ander voorbeeld is de Haag. Wij adviseren om deze in vrijwel alle gevallen met een 3D-model te tekenen. Dit geeft een realistisch beeld in 3D en ziet er mooier uit. Je kunt ook nog door de haag heen kijken waardoor je diepte ervaart. We tonen dit door de 3D-modellen bovenaan in de bibliotheek te zetten en door in de andere tekenmethode het rode ‘harkje’ als symbool mee te geven. Een haag tekenen met een 3D-model heeft bijna alleen maar voordelen. Het enige element dat je apart moet intekenen is bijvoorbeeld een poort.

Schuttingen en hekwerken tekenen

Hetzelfde principe dat je kunt toepassen bij het tekenen van hagen, geldt ook bij schuttingen en hekwerken. Bij hekwerken is de oude tekenmethode volledig verwijderd uit de tool. Schuttingen kun je nu met een model multi-instelbaar tekenen, in een bundel, per schutting instelbaar. Ook kun je de interval bepalen van de palen tussen de schuttingdelen. De tekenmethode met (repeterende) afbeelding heeft ook hier een rood ‘harkje’. Hiervoor geldt hetzelfde als bij het tekenen van de hagen: een tuinpoort of sparing wordt niet automatisch uitgehakt en dien je zelf in te tekenen.

Palissades en keerwanden tekenen

Voor palissades en keerwanden werkt het net even anders. Deze kun je prachtig intekenen met de kant-en-klare modellen. Deze zijn ook instelbaar, roteerbaar enzovoort. Hier merk je dat je er bijvoorbeeld geen automatisch passtuk in kunt zagen. Dit is vergelijkbaar met het tekenen van tegels en verhardingen. Hierdoor zul je in de hoeken handmatig een hoekstuk dienen te plaatsen. Je kunt ook (nog) geen deur of raam automatisch uithakken. De hoekjes vergen dus op dit moment nog wat instel-werk. Uiteraard is dit ook een functie die wij de komende tijd verder door-ontwikkelen zodat je straks zaagkeuzes krijgt als gebruiker. Afhankelijk van je wensen, kun je hier terugvallen op de oudere tekenmethode.

Symbool nieuwe beplanting

Bij de beplanting lichten we ieder nieuw model uit met een jong plantje als symbool. Zo zie je als gebruiker eenvoudig welke modellen nieuw en door ons geüpdatet zijn. Op deze manier vind je dus in de bibliotheek zowel een vernieuwde als een bestaande eik terug. En zoals ook in deze video de bolacacia. We merken soms dat het weghalen van modellen frustrerend kan zijn voor gebruikers. Vandaar dat we ervoor hebben gekozen om zowel het oude als het nieuwe model aan te bieden.  

Vergroeningssymbool

Er is ook een vergroeningssymbool in de tool te zien. Dit passen we toe om elementen extra aandacht te geven die een bijdrage kunnen leveren aan een betere of mooiere wereld in het kader van de klimaattransitie. In de video zie je een aantal voorbeelden van regentonnen, infiltratiegoten, garages met een groendak of zonnepanelen. We hebben uiteraard in het afgelopen jaar ook vergroenende modellen toegevoegd. Mis je modellen zoals bijvoorbeeld een bijenhotel? Laat het ons weten, want elke stem telt! Ontwikkelen doen we samen.

Printopties

De printopties zijn stapsgewijs door ons team uitgebreid. Er is nu ook meer mogelijk met bijvoorbeeld de stempel. We bieden een multi-aanpasbare stempel aan. Dit is recent toegevoegd naar aanleiding van feedback van onze gebruikers. We zijn momenteel volop aan de slag om hier een update aan toe te voegen. Bij garDsign zeggen we niet voor niets: elke stem telt. Want uit ieder idee kan wat moois groeien. Dus blijf jullie suggesties aan ons doorgeven!

Tekenmethodes met 3D-modellen

De tekenmethodes met 3D-modellen zijn flink uitgebreid en instelbaar per model, als groep, maar ook op het gebied van de interval en rotatie. Daarnaast bieden we de optie om ieder oppervlak te vullen (Fill) of te voorzien van een buitenlijn (Outline). Hiermee kun je nu razendsnel borders vullen met planten of omranden met een kantopsluiting. Wat bijvoorbeeld nog niet kan, is een lijnstuk weglaten, of bij het tekenen met afbeeldingen iedere kleur kiezen die je maar wilt. Dit soort ontwikkelkeuzes maken en prioriteren we graag samen met onze gebruikers!

Herindeling bibliotheek

We doorlopen in deze video ook de gewijzigde indeling. Diverse modellen zijn door ons verplaatst. Daarnaast zijn ook de hoofdgroepen aangepast. Door voortschrijdend inzicht kunnen we inmiddels een meer logische indeling maken. In de nieuwste online workshops en cursussen die binnenkort beschikbaar zijn, passen we de nieuwe tekenmethodes toe en gaan we in een net wat andere volgorde aan de slag. Hierdoor sluiten we nog beter aan op de werkvolgorde in de praktijk.  Omdat er zoveel vernieuwd is, hebben we een analoge catalogus beschikbaar gemaakt. Deze kun je als handig naslagwerk gebruiken als je aan het werk gaat in onze online tekentool, of als je een intake bij een klant hebt. Als trouwe garDsign-gebruiker kun je de catalogus gratis afhalen op onze stand, nummer 104, op de Groene Sector Vakbeurs. 

Over de nieuwe indeling valt nog veel meer te vertellen. Daarvoor komt zeer binnenkort een afzonderlijke uitleg-video online. En… direct in januari lanceren we de vernieuwde schetsweergave. Dus blijf ook onze maand-updates volgen! 

Zien we jou op de Groene Sector Vakbeurs?

Op 10, 11 en 12 januari kun je het garDsign-team persoonlijk ontmoeten op de Groene Sector Vakbeurs. Kom ook naar Evenementenhal Hardenberg en groei met ons mee! Want op stand 104 laten we je niet alleen de nieuwste functionaliteiten van onze handige online tekentool zien; we zijn ook benieuwd naar jouw feedback. Elke stem telt. Met jouw feedback kunnen we ons platform nóg gebruiksvriendelijker maken. Wij kijken ernaar uit jou te ontmoeten! Schrijf je hier in voor het beursbezoek.

Schrijf je in voor onze gebruikersgroep

Wij staan altijd open voor de mening van onze gebruikers. En wij weten dat je als gebruikers onderling ook van elkaar kunt leren. Daarom lanceren wij op 22 januari 2023 een garDsign-gebruikersgroep. Elk kwartaal komen we bij elkaar om ideeën en tips uit te wisselen en inhoudelijk dieper in te gaan op het werken in de online tekentool. Schrijf je hier in voor onze gebruikersgroep en dan zien we je binnenkort.  

Alle rechten voorbehouden | garDsign | © 2024 | disclaimer | privacy policy | algemene voorwaarden

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram